Εμπορικό Ναυτικό ( Ε.Ν )
Το εμπορικό ναυτικό με μια ματιά…
Η Ελλάδα ανέκαθεν είχε ισχυρή δραστηριοποίηση στον τομέα της ναυτιλίας, για αυτόν τον λόγο πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της με αποτέλεσμα σήμερα μεγάλος αριθμός εμπορικών και τουριστικών πλοίων να είναι Ελληνόκτητος.
Όποιος ενδιαφέρεται να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα από νεαρή ηλικία έχει την δυνατότητα μέσα από τις σπουδές του στις σχολές εμπορικού ναυτικού να εξελιχθεί σε έναν μελλοντικό αξιωματικό Ε.Ν. Πέραν από τις δημόσιες υπάρχουν και ιδιωτικές σχολές Ε.Ν όπου δίνεται η δυνατότητα απόκτησης πτυχίων.
Ειδικότητες Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν)
Το ναυτικό επάγγελμα αποτελείται από πληθώρα ειδικοτήτων. Ενδεικτικά παρακάτω αναφέρονται κάποιες από τις ειδικότητες που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος στο εμπορικό ναυτικό:
- Πλοίαρχος Ε.Ν
- Μηχανικός Ε.Ν
- Ηλεκτρολόγος Ε.Ν
- Οικονομικός Αξιωματικός Ε.Ν
- Κυβερνήτης Ε.Ν
- Ναύκληρος Ε.Ν
- Ναύτης Ε.Ν
- Μηχανοδηγός Ε.Ν
- Μάγειρας Ε.Ν
- Θαλαμηπόλος Ε.Ν
- Φροντιστής Ε.Ν
Οι ναυτικοί έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν σε εμπορικά και τουριστικά πλοία καθώς επίσης και σε παρεμφερείς κλάδους της Ναυτιλίας.
Πλοίαρχος ~ Μηχανικός Ε.Ν
Ο πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί από πλοίαρχο Γ τάξης σε πλοίαρχο Α τάξης Ε.Ν. Πέραν από την δυνατότητα καριέρας στην θάλασσα, ο πλοίαρχος Ε.Ν έχει δυνατότητες απασχόλησης σε γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών, σε ποικίλους τομείς της Ναυτιλίας κ.α.
Ο μηχανικός εμπορικού ναυτικού έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί από μηχανικό Γ τάξης σε μηχανικό Α τάξης Ε.Ν. Μπορεί να εργαστεί ως μηχανικός σε πλοία του εμπορικού ναυτικού καθώς και στον ευρύτερο τομέα της κατασκευής και επισκευής πλοίων. Επίσης μπορεί να απορροφηθεί σε ναυτιλιακές εταιρείες, σε διάφορους άλλους τομείς της ναυτιλίας κ.α.
Κατηγορίες Πλοίων
Επιγραμματικά μπορούμε να διακρίνουμε τις διάφορες κατηγορίες των πλοίων καθώς και τους τομείς που δραστηριοποιούνται.
Για παράδειγμα τα εμπορικά πλοία περιλαμβάνουν τα tanker ships (δεξαμενόπλοια – γκαζάδικα), τα container ships (πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων), τα bulk carriers (πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου), τα Lpg-Lng ships (υγραεριοφόρα πλοία), τα supply ships (ανεφοδιαστικά) κ.α.
Στην κατηγορία των ρυμουλκών / ναυαγοσωστικών (tugs and salvage) εντάσσονται τα σκάφη τα οποία χρησιμοποιούνται για ρυμουλκήσεις πλοίων είτε λιμένος είτε ανοικτής θαλάσσης.
Στα τουριστικά πλοία και σκάφη συναντάμε τόσο τα κρουαζιερόπλοια (cruise ships) όσο και τα σκάφη αναψυχής αντίστοιχα (Yachts) εκ των οποίων τα σκάφη μπορεί να έχουν είτε επαγγελματική είτε ιδιωτική χρήση.
Τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία (Ro-Ro) μεταφέρουν συνήθως επιβάτες και αυτοκίνητα για εμπορικούς αλλά και τουριστικούς σκοπούς.
Το εμπορικό ναυτικό με μια ματιά…
* Αν μείνατε ευχαριστημένοι από την συνεργασία μας,
αφιερώστε λίγο χρόνο να μας αξιολογήσετε.